Co warto wiedzieć o suszonych warzywach?

35

W sklepach obok świeżych warzyw coraz częściej można znaleźć także ich suszone odpowiedniki. Sprawdzą się one szczególnie w czasie, kiedy akurat brakuje świeżych produktów, a więc przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Suszone warzywa są zdrowym zamiennikiem warzyw świeżych i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni.

Czy suszone warzywa są zdrowe?

Wiele osób zastanawia się, czy suszone warzywa prócz walorów smakowych posiadają także właściwości odżywcze. Wydaje się bowiem, że w procesie suszenia mogą one tracić większość witamin czy składników mineralnych.

Wcale tak jednak nie jest. Suszone warzywa mają co prawda nieco mniej witamin niż ich świeże odpowiedniki, zawierają jednak tyle samo składników mineralnych oraz błonnika. Dzięki pozbawieniu warzyw dużej ilości wody wszystkie te składniki są skumulowane w niewielkiej objętości, a tym samym można ich przyswoić znacznie więcej. Oznacza to, że suszone warzywa są zdrowe i jak najbardziej powinno się je spożywać, pamiętając jednak, by nie rezygnować całkowicie z ich świeżych odpowiedników.

Tylko naturalne

Ważne jest jedynie, by warzywa zostały ususzone w naturalny sposób, bez sztucznych dodatków. Wielu producentów decyduje się bowiem na zastosowanie ulepszaczy smaku czy dodanie cukru. Warto więc czytać etykiety.

Skład będzie najlepszym wyznacznikiem jakości oferowanych w sklepie warzyw. Przy czytaniu etykiety należy zwrócić uwagę nie tylko na zawartość poszczególnych warzyw, ale także na inne dodatki. Najlepiej wybierać te suszone warzywa, które nie zawierają barwników, aromatów i konserwantów. Nie tylko będą one lepsze dla zdrowia, ale także mają lepszy smak i ładniejszy zapach.

Zastosowanie suszonych warzyw

Suszone warzywa dają wiele możliwości w kuchni. Z powodzeniem zastąpią świeże odpowiedniki i to w przypadku niemal każdego dania. Pomogą też stworzyć bazę do zup czy sosów ze względu na możliwość przygotowania w krótkim czasie aromatycznego bulionu.

Suszone warzywa będą również dobrym dodatkiem do innych dań. Już ich niewielka ilość pozwoli sprawić, że farsz stanie się bardziej aromatyczny, a przygotowana sałatka zyska więcej walorów smakowych. Warzywa poddane procesowi suszenia sprawdzą się także jako przyprawa do mięs albo dodatek do risotto. Świetnie będą komponować się również z makaronem albo ziemniakami.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.

·