Domowe latte- zrób je sama!

340

Latte- nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie wygląda. I, co bardzo ważne, możesz przygotować je w warunkach domowych. I wcale nie potrzebujesz do tego specjalistycznego sprzętu. Wystarczy dobra kawa, spieniacz do mleka, samo mleko i odpowiednia szklanka.

Postaw na dobrą kawę!

Pamiętaj, że tylko dobra gatunkowo kawa pozwoli Ci stworzyć genialne latte. Odwiedzając sklep z kawą postaw na Arabicę, która jest idealna do espresso. Następnie zaparz ją w ulubiony sposób. Pamiętaj tylko, żeby nie zrobić tego zbyt wcześnie, by kawa nie zdążyła wystygnąć i żeby w przypadku tradycyjnego zalewania kawy wrzątkiem, odcedzić fusy.

Czas na mleko

Pierwszym etapem jest jego podgrzanie. Możesz zrobić to bądź przy użyciu mikrofalówki, bądź tradycyjnie, wstawiając mleko z rondelkiem na kuchenkę. Gdy mleko będzie już ciepłe, należy spienić je za pomocą spieniacza. Trwa to około minuty. Powstała wówczas piana jest na tyle gęsta, że nie rozpływa się, lecz tworzy charakterystyczny kożuszek. Pamiętaj tylko, żeby mleko natychmiast przelać do przezroczystych szklanek, w których podasz latte. Dzięki przezroczystości nie przegapisz momentu, gdy piana zacznie wyraźnie oddzielać się od mleka, unosząc ku górze. Gdy już pięknie się rozdzielą, wlej małym strumieniem kawę. Dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego, możesz pianę posypać na górze startą czekoladą.

Domowe latte? Bez problemu przygotujesz je dla siebie i swoich bliskich. Zajmie Ci to właściwie chwilę, a efekt będzie niesamowity. Podana w ten sposób kawa umili każdą wspólnie spędzoną chwilę.


Comments are closed.