Kuchenny niezbędnik dla początkującego kucharza

1781

Przypalone garnki, zmarnowane produkty, zarysowane blaty i zszargane nerwy… Nauka gotowania nie jest usłana różami. Mimo kuszącej możliwości zamówienia piątego w tym tygodniu obiadu z restauracji, warto doskonalić swoje umiejętności i nie przejmować się niepowodzeniami. Dla wszystkich, którzy stawiają pierwsze kroki na kulinarnej ścieżce, mamy kilka cennych rad! Jakich? Sprawdź!

Mierz siły na zamiary!

Moda na gotowanie i zdrowy styl życia sprawiła, że w sieci aż roi się od przepisów na wyszukane, zdrowe dania z najodleglejszych zakątków świata. Zanim jednak sięgniesz po recepturę na ramen albo samosy, warto najpierw spróbować czegoś prostszego. Zaczynanie kulinarnej przygody z wysokiego C może tylko ostudzić zapał i zniechęcić do dalszej nauki. Na początek weź na tapetę prostsze, ale smaczne dania, które nie wymagają wgłębiania się w zaawansowane tajniki i inwestowania w kosztowne, trudnodostępne produkty.

Patelnie do zadań specjalnych

Jakość wyposażenia kuchennego ma ogromny wpływ na komfort przygotowywania posiłków. Dzięki nowoczesnym patelniom i garnkom z powłokami non-stick nie musisz przejmować się przypaleniami oraz szorowaniem zaschniętych zabrudzeń. Pamiętaj jednak, że powłoka powłoce nierówna! Podczas wizyty w sklepie zwróć uwagę, jakim materiałem zostało pokryte dno naczynia. Jeszcze do niedawna większość z nas używała w swoich kuchniach teflonu. I tutaj popełnialiśmy poważny błąd: według doniesień ekspertów, podgrzewany do wysokich temperatur teflon wydziela szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Aby nie narażać się na kontakt z toksycznymi związkami, lepiej wyposażyć swoją kuchnię w naczynia z powłokami ceramicznymi. Na stronie gerlach.pl znajdziesz wysokiej klasy patelnie i garnki, dzięki którym bez wysiłku ugotujesz zdrowe i smaczne dania.

 

 

· · ·