Oryginalny przepis na podgrzybki marynowane

Oryginalny przepis na podgrzybki marynowane

171

Gdy zbliża się zima, trudniej o oryginalne potrawy wyczarowane z sezonowych owoców i warzyw. Ale od czego są marynaty – oryginalnie przyrządzone podgrzybki z pewnością zaskoczą niespodziewanych gości!

Dlaczego warto postawić na marynaty?

Zimą marynaty mogą być głównym źródłem witamin serwowanym w naszych domach. Dlatego warto poświęcić nieco czasu latem i jesienią, by zrobić przetwory, które zimą będą gościć na naszych stołach i zaspokajać najwybredniejsze gusta.

Marynowane potrawy zachowują pełnię smaku i aromatu, jeśli tylko połączymy je z odpowiednimi składnikami – zagęszczającymi, żelującymi, konserwującymi. Marynaty z grzybków w occie są jednymi z najbardziej uwielbianych – w zasadzie przez każdego!

Grzybki w occie – niebo w gębie!

Letnie wycieczki do lasu na grzyby to jedna z najprzyjemniejszych for rekreacji, na jakie możemy sobie pozwolić. To przyjemne z pożytecznym – zbierając grzyby odpoczywamy, oddychamy świeżym powietrzem i zbieramy podstawowy składnik naszych marynat zupełnie za darmo – pyszne grzyby.

Jednym z najczęściej spotykanych na naszych stołach, a jednocześnie szlachetnych i aromatycznych grzybów jest podgrzybek. Zamarynowanie go w occie pozwoli utrwalić jego wyjątkowy smak, a produkt, który powstanie w ten sposób po kilku dniach – będzie honorowym gościem na naszym stole, dodatkiem do skromnej jajecznicy, kanapeczek czy koreczków warzywnych.

Wyjątkowy przepis na podgrzybki

Warto skusić się na wyjątkowy przepis na podgrzybki marynowane w occie – z cebulą i marchewką. Doda to grzybkom lepszego smaku i przy okazji będzie stanowiło kolorowy dodatek do grzybków na wszelkie imprezy. Tak przygotowane grzybki w occie z pewnością zasmakują naszym gościom i będą stanowiły cenny dodatek do różnych potraw – głównie pod względem smakowym, bo wartość odżywcza grzybów jest znikoma.

Wedle tego przepisu grzyby należy dokładnie opłukać, oczyścić i wrzucić do wrzątku, gotując je przez 5 minut i odcedzić. Należy zagotować wodę, wrzucić do niej pokrojoną marchew, cebulę, ocet, cukier i sól, a następnie zagotować do wrzenia. Do słoików włożyć listki laurowe i ziele angielskie, zalać je wywarem z marchwi i cebuli, a następnie włożyć grzybki i zawekować. Słoiki warto pasteryzować przez kilkadziesiąt minut, czyli wygotować raz jeszcze w garnku z wrzątkiem.

Podgrzybki marynowane w occie kupisz nasklep.vitapol.pl


Comments are closed.