Suszenie – metoda przechowywania

56

Gdy suszymy jedzenie, zmniejszamy zawartość wody. Kiedy woda zniknie, czas przechowywania zwiększa się, ponieważ woda jest ważna dla wzrostu niepożądanych substancji w żywności. W związku z tym suszone warzywa i owoce to idealne rozwiązanie, bo jak dobrze wiemy, świeże warzywa i owoce mają krótki okres spożycia.

Jak wyglądałoby codzienne życie bez mąki, kawy, kakao w proszku, rodzynek, ryżu i nasion / kiełków? Pieczenie stanowiłoby wyzwanie, a także stałoby się czasochłonne, gdyby owies miał zostać oczyszczony, wysuszony i zmiażdżony, zanim będziemy mogli zrobić chleb.

Dobra trwałość i bezpieczniejsza żywność

Smak i składniki odżywcze są w dużej mierze zachowane. Dobrym przykładem są pomidory, które są suszone przez słońce i zachowują bomby smakowe o wysokiej zawartości likopenu przeciwutleniaczy. Smak pomidora staje się mocniejszy, a jeśli umieścimy je w wodzie, przyciągną dużą ilość wody, która była wtedy, gdy były świeże.

Rodzynki, płatki owsiane, suszone warzywa i owoce, przyprawy to przykłady pożywnych i smacznych potraw, które wielu z nas włącza do codziennej diety. Nowoczesne suszenie odbywa się w dużych piecach z gorącym powietrzem, które sprawiają, że woda wyparowuje całkowicie naturalnie. Suszona żywność jest zamieniana na proszek, dzięki czemu może być zawarta w zupach i sosach.

Witaminy i minerały

Wszelkie jedzenie traci swoje właściwości, gdy poddajemy je obróbce. Kiedy kroisz i gotujesz warzywa w wodzie, witaminy rozpuszczalne w wodzie znikają. Witamina C w szczególności jest podatna na straty podczas gotowania i suszenia. Jednak inne składniki odżywcze tracą bardzo niewiele. Zarówno białka, jak i minerały są praktycznie identyczne między produktem suchym i mokrym. Zachowanie składników odżywczych w suszonych produktach żywnościowych, zwłaszcza w suszonych warzywach i owocach jest w rzeczywistości wyższe niż w niektórych innych formach konserwacji!

Usuwając wodę, zmniejszamy objętość produktów, dlatego potrzebujemy mniej opakowań i możemy wydajniej transportować żywność. Po co przynosić wodę i dodatkową wagę, gdy możemy po prostu dodawać wodę w domu i dbać w ten sposób o środowisko w związku z niepotrzebnymi emisjami? Przechowując żywność przez długi czas, możemy również zmniejszyć ilość marnowanej żywności, która w normalnych warunkach szybko ulegnie pogorszeniu i nie będzie zdatna do spożycia.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

·