Są osiem razy bardziej bogate w kwasy omega-3, niż popularny łosoś atlantycki. Mają więcej wapnia niż mleko i ser żółty. Są jednym z najbogatszych, obecnych na rynku źródeł błonnika. Czy to jakiś nowy, trudno dostępny suplement diety? Nic bardziej mylnego. To nasiona chia, czyli sama natura i kompleks składników niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, którego zdobycie nie będzie dla nas trudne.
„Oleista siła”, czyli o pochodzeniu nasion chia
Chia to w zasadzie szałwia hiszpańska, roślina z rodziny jasnotowatych. Występuje głównie w Meksyku i w Gwatemali. W języku starożytnych Azteków, którzy spożywali nasiona szałwii, „chia” znaczyło tyle, co „oleisty”. Natomiast według starożytnych Majów „chia” to „siła”. Najwięcej nasion tej rośliny spożywa się w miejscach ich występowania, czyli na terenie Ameryki Południowej. Chia zdobyła też dużą popularność w południowo-zachodniej częściej USA. W Europie szałwia hiszpańska nie jest aż tak popularna, ale wraz z modą na zdrową żywność, ekologiczne posiłki i witaminowe bomby, uznanie dla tej rośliny zaczęło rosnąć. Jednym słowem, wraz ze wzrostem świadomego odżywiania się, nastąpił wzrost spożywania nasion chia.
Bogactwo znakomitych właściwości szałwii hiszpańskiej
Niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, ile dobrego zawierają te małe ziarenka. Większość Polaków nie miała możliwości przekonać się o niesamowitych właściwościach nasion, gdyż nigdy nie próbowała chia. Szałwia hiszpańska to przede wszystkim nieporównywalne z żadnym innym produktem źródło kwasów Omega-3 oraz Omega-6. Nie od dzisiaj wiadomo, że te związki chemiczne wpływają na rozwój układu nerwowego, kondycję mózgu, koncentrację, dobry nastrój oraz zdolność zapamiętywania. Niektóre badania wskazują nawet, że przyczyniają się do zwiększenia poziomu IQ. Kwasy Omega-3 uspokajają oraz mogą hamować postępującą demencję starczą. Istotnie, nasiona chia zwiększają poziom energii u osób je spożywających, bowiem zawierają leptynę, która także pozytywnie działa również na przemianę materii. Poza tym, chia zawiera bardzo dużo błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości i pomaga przy odchudzaniu. Obecność błonnika wpływa także na oczyszczanie organizmu z toksyn i zmniejsza wchłanianie szkodliwego cukru przez organizm. Dodatkowo, nasiona chia są doskonałym źródłem wapnia, co znacznie wzmacnia nasz układ kostny. Witamina C, A oraz E to kolejne składniki wpływające na atrakcyjność małych ziarenek. Szałwia hiszpańska może być bogatszym źródłem przeciwutleniaczy, niż borówki amerykańskie, a znajdujące się w chia pełnowartościowe białko stanowi o nieporównywalnych właściwościach nasion.
Nasiona chia podbijają dzisiejsze, zdrowe diety!
Szałwia hiszpańska jest najczęściej uprawiana na ekologicznych polach. Ziarna są wolne od glutenu, co sprawia, że stały się one niezastąpionym składnikiem potraw i deserów w diecie bezglutenowej. Nasiona chia dodaje się często do koktajli i soków, jako doskonałe dopełnienie dla osób dążących do redukcji kilogramów. Popularne diety „pudełkowe” to w tej chwili posiłki, w których praktycznie głównym dodatkiem do dań oraz deserów są nasiona chia. Nie powinno to nikogo dziwić, a ten, kto jeszcze nie spróbował szałwii hiszpańskiej, nie powinien czekać. Internet pełen jest przeróżnych pomysłów na dania z chia – wystarczy znaleźć coś dla siebie, aby przekonać się, że oprócz nieporównywalnych do żadnego innego produktu właściwości, nasiona chia smakują wyśmienicie. Więcej pomysłów na kulinarne zastosowanie szałwii hiszpańskiej można choćby znaleźć w niniejszym artykule.