Roślina ma lekko gorzkawy, ale przyjemny smak i jest źródłem wielu witamin. Możesz uprawiać ją w ogródku obok domu lub w doniczce na parapecie. Jej zielone listki często są składnikiem wielu smakowitych dań. Oto 5 powodów, dla których warto wprowadzić ją do codziennej diety.
1. Rukola pomaga zachować szczupłą sylwetkę
Ta roślina ma niewiele kalorii i jest bogata w błonnik pokarmowy, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości. Poprawia też pracę jelit, sprawiając, że szybciej trawisz pokarmy. W szczególności polecana jest do tłustych mięs i sosów – sałatka z rukoli do ciężkiego obiadu sprawi, że brzuch pozostanie płaski, a ty będziesz czuł się lekko.
2. Rukola jest po prostu smaczna
Jest ceniona za lekko gorzkawy i pikantny smak. Często dodaje się ją do sałatek z mozzarellą i pomidorami. Dobrze smakuje z twarogiem i mięsami. Można ją dodawać także do zup, sosów i tłustej pizzy. Mniam!
3. Rukola to bogate źródło witamin
Czy wiesz, że te zielone listki zawierają nawet osiem razy więcej wapnia niż zwykła sałata! Ponadto nasza rokietta siewna zawiera pięć razy więcej witaminy A, C i K niż sałata lodowa. Dlatego roślina doskonale poprawia samopoczucie oraz odporność człowieka.
4. Rukola ma działanie zwiększające odporność
Roślina uczestniczy w regulacji układu odpornościowego. Niektórzy naukowcy uważają, że wytwarza związki zwane glukozynolanami, które mogą chronić przed nowotworami. Zawiera też przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten czy luteinę, wykorzystywane w profilaktyce nowotworowej. Jeśli chcesz poprawiać wyniki badań krwi, to jedz rukolę!
5. Rukola ma działanie bakteriobójcze
Zielone listki są cienione za działanie bakteriobójcze. Dlatego warto ją dodawać do kanapek również w sezonie zimowym, a przeziębienie ominie cię szerokim łukiem. Skąd wziąć rukolę zimą? Można ją dostać w sklepach przez cały rok. Nie jest wymagająca do uprawy, dlatego można ją również hodować samodzielnie w domu. Tutaj dowiesz się więcej o jej uprawie.
Skąd pochodzi rukola?
Roślina ta przywędrowała do Polski z rejonów Morza Śródziemnego i całkiem nieźle zadomowiła się w polskim klimacie. Była znana w naszych szerokościach geograficznych jeszcze przed wojną pod nazwą rokietta siewna. Jej liście są wąskie, długie i charakterystycznie postrzępione.
A to ciekawe…
Ciekawostką jest to, że rukola jest bliżej spokrewniona z rzodkiewką niż z sałatą.