Jakie noże i garnki wybrać do naszej kuchni?

1284

Nowoczesna kuchnia wymaga nowoczesnych garnków, patelni oraz noży. Znalezienie funkcjonalnych elementów wyposażenia kuchennego nie zajmie nam wiele czasu – wystarczy zwrócić się o pomoc do topowych producentów. Na co zwracać uwagę podczas skupowania sprzętu kuchennego? Jakie tworzywa i materiały są godne naszej uwagi?

Funkcjonalny nóż do codziennych zadań w kuchni

Noże kuchenne są podstawą w naszych kuchniach – służą nam nie tylko do krojenia mięsa czy szatkowania warzyw, ale też do filetowania ryb, krojenia sera, pieczywa. Szukając idealnego noża warto zwrócić uwagę na nóż szefa kuchni – to rozwiązanie z pewnością przypadnie nam do gustu. Nóż szefa kuchni to jeden z wielofunkcyjnych noży, który pozwoli nam na zaoszczędzenie miejsca w kuchni i sprawi, że przygotowywanie potraw stanie się przyjemnością.

Jak zbudowane są nowoczesne noże kuchenne? Z pewnością warto zwrócić uwagę na ich ostrza – są one wykonane ze stali nierdzewnej 18/10, która odznacza się wysoką odpornością na odkształcenia, kruszenie czy wnikanie rdzy. Jest to także zasługą zastosowania pierwiastków w stopie: chromu, wanadu i molibdenu. Pierwiastki te sprawiają, że nóż jest również bardziej elastyczny i sprężysty, co pozwala na krojenie pod wybranym kątem. Ważna jest także rękojeść noża – powinna być ona profilowana i wykonana z materiału zapobiegającemu poślizgowi.

Patelnia do wygodnego smażenia!

Smażone potrawy mają wyjątkowy smak i aromat, bez względu na to, czy jest to mięso, ryba czy warzywa. Nowoczesne patelnie pozwolą nam na wygodniejsze smażenie – wszystko za sprawią powłok ceramicznych. Powłoka ceramiczna pozwala na smażenie na minimalnej ilości tłuszczu – znacząco wpływa to również na kaloryczność przygotowywanej potrawy. Patelnie posiadają wygodne, antypoślizgowe rączki, które pozwolą na bezpieczniejsze smażenie.

 

 

 

·