Barszcz czerwony to jedna z najbardziej lubianych polskich zup. Tradycyjnie serwowana podczas Wigilii, pojawia się na stole także w ciągu roku – czy to jako samodzielne danie, czy w towarzystwie krokietów albo pierogów. Jak wydobyć z niej maksimum smaku i aromatu? Najlepiej stawiając na naturalny, dobrej jakości koncentrat barszczu czerwonego. Jak go rozpoznać?
Jak przygotować tradycyjny czerwony barszcz?
Receptura na barszcz czerwony od lat pozostaje niezmienna. Jego podstawowym składnikiem są buraki – najlepiej pochodzące z domowego ogródka lub z miejscowego targowiska. Powinny być świeże, hodowane w pełni naturalnie, mieć ładny czerwony kolor. Im lepszy wygląd samych buraków, tym lepszego barszczu można się spodziewać. Nie bez znaczenia jest także jakość dodawanych do smaku warzyw, na przykład selera czy pietruszki, oraz przypraw.
Nieodłącznym elementem barszczu, który ma mieć wyraźny intensywny smak i przyjemny aromat, jest także koncentrat barszczu czerwonego. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby zupa nabrała ładnego koloru, a przede wszystkim stała się wyraźniejsza a smaku.
Jak wybrać dobrej jakości koncentrat barszczu czerwonego?
Żeby zupa była smaczna i zdrowa, należy do jej przygotowania używać tylko naturalnych składników. Ta zasada dotyczy także koncentratu barszczu czerwonego. Przeglądając ofertę sklepów, należy zawsze czytać etykiety i wybierać te produkty, które nie zawierają wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów czy konserwantów.
Naturalny koncentrat barszczu czerwonego powinien zostać w głównej mierze wyprodukowany z buraków. Może zawierać niewielką ilość octu lub soli. Nie powinny się w nim natomiast znajdować żadne barwniki, lepiej unikać też cukru. Przeglądając etykietę, lepiej unikać substancji, których nazwy brzmią skomplikowanie i są niezrozumiałe. Im krótszy skład, tym większa pewność, że koncentrat rzeczywiście jest naturalny i doda zupie smaku prawdziwych buraków.
Na co jeszcze zwracać uwagę, kupując koncentrat barszczu czerwonego?
Jakie kryteria jeszcze pomogą wybrać koncentrat do barszczu czerwonego? Przede wszystkim oczekiwania klienta. Inny koncentrat będzie potrzebny do gęstej zupy o intensywnym smaku (ten powinien zawierać wysoki procent buraków), inny to delikatnego barszczu o jasnej barwie (tu wystarczy mniejsza zawartość buraków lub tylko kilka kropel koncentratu dodanych do zupy).
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net