Lato – jak wykorzystać obfitość warzyw i owoców?

575

Okres lipca i sierpnia to najlepszy czas dla miłośników gotowania. W czasie lata w sklepach warzywnych czy marketach dostać można praktycznie wszystkie warzywa i owoce, które wykorzystać można zarówno w formie obiadowej, jak i dodatek do ciast czy deserów. Dlaczego warto skorzystać z tej obfitości?

Warzywa i owoce jako podstawa żywienia każdego dnia

Chcąc cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, warto dbać o to, co każdego dnia znajduje się na naszych talerzach. Odświeżona piramida żywienia wskazuje, że nieprzetworzone warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Dlaczego te produkty są tak ważne? Przede wszystkim zawierają one wiele witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Drugą istotną sprawą jest błonnik, który pozwala na regulowanie metabolizmu układu pokarmowego. Dodatkowo warzywa i owoce posiadają niewiele kalorii, przez co mogą być świetnym uzupełnieniem dla konkretnych diet.

Jak wykorzystać letnie warzywa i owoce?

Szeroki wybór produktów w sklepach warzywnych pozwala na realizowanie licznych przepisów kulinarnych. Ciekawą opcją na szybkie danie jest przepis na muffiny wytrawne ze szpinakiem i fetą, które sprawdzą się na co dzień, jak i jako niebanalna przekąska w czasie przyjęć w gronie rodziny czy bliskich. Szpinak to jednym z najbardziej niedocenianych warzyw – posiada on wiele witaminy C, jak również żelaza i wapnia. W czasie lata warto również ugotować leczo – potrawa ta może być przygotowana zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Podstawą są tu świeże papryki, jak i pomidory i cukinie. Warto także tworzyć letnie zupy w oparciu o świeże warzywa – doskonałym przykładem są zupy z kalafiora, ale też zupy grzybowe. Mogą być one zabielane śmietaną.

· ·