Dary jesieni a sztuka kulinarna

515

Kulinaria to jeden z najważniejszych elementów kultury każdej społeczności, nieodłączna część codzienności człowieka. Wszystkie szanujące się gospodynie domowe mają w zanadrzu kilka dopracowanych do perfekcji potraw, którymi uwielbiają częstować swoich gości. Jednym z dodatków do takich dań, a niekiedy samodzielną kompozycją, są właśnie podgrzybki marynowane w occie.

Podgrzybki te często pochodzą ze zbiorów zgromadzonych podczas jesiennych spacerów po lesie, nierzadko bywają jednak zakupione na lokalnych targach. Marynowanie to jeden ze sposobów, który obok suszenia, pozwala nam cieszyć się pełnią walorów zbiorów jesiennych również w inne pory roku.

Na podgrzybki marynowane w occie możemy natknąć się zarówno w spiżarni ukochanej babci, mamy czy cioci, jak i przeglądając studenckie kuchenne szafki, w których przechowują oni słoiki z zapasami przywiezionymi z rodzinnych domów. Żacy, zaabsorbowani poszerzaniem swojej wiedzy oraz właściwym młodości trybem życia, nierzadko nie mają czasu, aby samodzielnie przygotowywać pełnowartościowe potrawy, dlatego też żywność przywieziona z domu często jest dla nich ratunkiem w kryzysowych sytuacjach.

Dla wegan i wegetarian, którzy na skutek wykluczenia ze swej diety mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego, potrawy z grzybów takie jak podgrzybki marynowane w occie stanowią urozmaicenie sposobu żywienia, a także cenne źródło wartości odżywczych i wielu witamin. Octową marynatę często wzbogacają oni ulubionymi przyprawami oraz pociętą na kawałki cebulą.

Jednym z kluczowych elementów kojarzącym się ludziom z sielankowym dzieciństwem jest domowa spiżarnia. W jej zawartości przeważają przetwory takie jak dżemy, marmolady, ogórki kiszone, suszone grzyby, a także podgrzybki marynowane w occie. Smak tych potraw budzi wspomnienia, takie jak potajemne podjadanie ze słoików, gdy tylko nadzorująca kuchenny porządek mama lub babcia zniknęła z pola widzenia.

Wielbiciele jedzenia typu slow food, zwracający uwagę na skład oraz obróbkę spożywanych przez siebie pokarmów, z pewnością doceniają domowej roboty podgrzybki marynowane w occie. Wartościowym czynią je zaangażowanie oraz dbałość o walory odżywcze osoby przygotowującej, która zamierzając zaserwować to danie swoim bliskim, niewątpliwie zadba o to, by było ono dopracowane pod każdym względem, przepyszne, ale i zdrowe.

Jeśli przeprowadzono by ankietę na temat ulubionych potraw kojarzących się z polską jesienią, z pewnością wielu ankietowanych wymieniałoby dania, których głównymi składnikami są grzyby. Chociaż mało kto słyszał o flaczkach z boczniaków, a naszych rodaków trudno oskarżyć o różnorodność w korzystaniu z tej grupy pokarmów, na pewno każdy choć kilka razy w życiu próbował grzybów marynowanych. Podgrzybki marynowane w occie zajęłyby niewątpliwie zaszczytnie miejsce na liście najczęściej pojawiających się w ankiecie odpowiedzi.

Ciężko byłoby nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że sposób przygotowania danej potrawy ma decydujący wpływ na jej walory wizualne, a także smak. Pozornie jedna i ta sama potrawa, przyrządzana przez różnych kucharzy, potrafi jawić nam się w wielu niepodobnych do siebie ani trochę odsłonach. Również na różne sposoby możemy przyrządzać podgrzybki marynowane w occie i z przyprawami. Pokuśmy się o eksperyment i kolejnym razem, przygotowując słoiki z tą pyszną potrawą, zróżnicujmy je między sobą.

Skorzystajmy z paru rodzai octu (jabłkowy, winny, balsamiczny), co kilka słoików zmieniajmy zestaw przypraw. Na pewno będziemy zadowoleni z finalnego efektu, a domownicy, z których każdy przecież ma swoje indywidualne kulinarne gusta, docenią nasze zaangażowanie i z przyjemnością wśród przygotowanych rarytasów odnajdą swoją ulubioną wersję, do której ponownego przyrządzenia będą nas potem namawiać.

Grzyby, jako często niedoceniana grupa pokarmów, nie pojawia się na naszych stołach regularnie. Zmieńmy to i częściej przyrządzajmy podgrzybki marynowane w occie!


Comments are closed.