Objawy zatrucia salmonellą

Objawy zatrucia salmonellą

52

Salmonellę bardzo często kojarzy się z latem i jedzeniem, które pochodzi z niewiadomego źródła. Potrawy, w których znajdują się surowe jajka, mięso czy mleko i jego przetwory, mogą spowodować silne zatrucie pałeczkami salmonelli, które z kolei może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Jakie są najczęstsze objawy zatrucia salmonellą oraz w jaki sposób można ją leczyć?

Najczęstsze symptomy zatrucia salmonellą

Pierwsze objawy zatrucia salmonellą mogą wystąpić nawet w ciągu 6-8 godzin po zjedzeniu posiłku, większość z nich występuje jednak dopiero po około 24 godzinach. Najczęściej zatrucie pokarmowe kojarzone jest z wymiotami, biegunką, bólem brzucha, ale również z bólem głowy i wysoką temperaturą. W przypadku osób dorosłych większość objawów ustępuje w ciągu 2-3 dni przy stosowaniu odpowiednich preparatów oraz nawadnianiu organizmu. Jednak u osób o obniżonej odporności oraz u dzieci konieczna może być nawet hospitalizacja, w czasie której choremu podaje się silnie działające antybiotyki. Samo zatrucie może mieć również różny przebieg, a objawy zatrucia salmonellą nie zawsze są jednakowe u osób, które zatruły się salmonellą jedząc te same potrawy w tym samym miejscu.

Leczenie zatrucia salmonellą

Jeśli zatrucie salmonellą ma łagodniejszy przebieg, zwykle wystarczą domowe sposoby, aby sobie z takim zatruciem poradzić. Najważniejsze w całym procesie leczenia to regularne uzupełnianie płynów. W tym czasie pacjent powinien również stosować lekkostrawną dietę oraz wspierać organizm poprzez stosowanie węgla lub preparatów farmakologicznych, powstrzymujących biegunkę. Jeśli objawy nie ustąpią po 3 dniach, wówczas lekarz może się zdecydować na leczenie zatrucia salmonellą antybiotykiem, a w skrajnych przypadkach może skierować pacjenta do szpitala. Hospitalizacja jest jedynym sposobem, aby u osób o osłabionym układzie immunologicznym nie doszło do powikłań, które mogą prowadzić do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, a w skrajnych przypadkach – także do wystąpienia sepsy. Hospitalizacja ma jedną przewagę nad leczeniem w warunkach domowych – w szpitalu jest badany kał pacjenta, aby sprawdzić, czy za jego zatrucie odpowiada salmonella. Jeśli tak, wówczas po zakończonej kuracji kał pacjenta jest badany ponownie, tym razem, aby się upewnić, że doszło do całkowitego wyleczenia. Obecność pałeczek salmonelli w kale pacjenta oznacza, że może on zarażać innych.

Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

Symptomy zatrucia salmonellą są dość zbliżone do różnego rodzaju zatruć pokarmowych, których można bardzo łatwo uniknąć. Najważniejszą rzeczą jest higiena i mycie rąk, zarówno po wyjściu z toalety, jak i po przyjściu do domu oraz obowiązkowo – przed rozpoczęciem przygotowywania posiłków. Równie istotne są zasady, jakimi należy się kierować przy kontakcie z produktami spożywczymi. I tak rozmrożone mięso czy drób nie mogą być ponownie zamrożone, z kolei jaja kurze przed użyciem powinny być krótko sparzone wrzątkiem, aby w ten sposób zabić pałeczki salmonelli. Miłośnicy tatara i potraw z surowego mięsa, w których wykorzystuje się także surowe jajko, powinni z nich zrezygnować. Warto także zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi zakupione mięso czy drób.

·