W przeciwieństwie do tradycyjnych kawiarek, ich elektryczne odpowiedniki są znacznie bardziej praktyczne i nie wymagają do podgrzewania wody dostępu do kuchenki. Poniżej przedstawiamy kilka funkcji, które są zarezerwowane wyłącznie dla kawiarek elektrycznych. Dzięki nim, przyrządzanie za ich pomocą tradycyjnego, czarnego naparu jest o wiele wygodniejsze.
Tradycyjny design – nowoczesna technologia
Kawiarki w elektrycznej odmianie są bardzo podobne do tych tradycyjnych, podgrzewanych na kuchence. Gdyby nie przewód i inne, charakterystyczne elementy, można by dojść do wniosku, że jest to dokładnie taki sam produkt. Nawiasem mówiąc, taka właśnie idea przyświecała ich twórcom. Stworzyli oni kawiarkę, która miała łączyć w sobie cechy nowoczesnego produktu i elementy tradycyjne, znane z wcześniejszych jego odmian.
Dzięki możliwości podłączenia kawiarki bezpośrednio do gniazdka elektrycznego, mamy możliwość przyrządzania naszego ulubionego naparu dosłownie wszędzie. Dostęp do gniazdek jest w zasadzie powszechny. Dlatego naszą ulubioną, niezwykle smaczną kawą, możemy cieszyć się nawet tam, gdzie nie mamy bezpośredniego dostępu do kuchenki. Z pewnością jest to bardzo duże usprawnienie, które każdy miłośnik kawy doceni i polubi.
Podgrzewanie
Jeśli przygotowujemy kawę za pomocą tradycyjnego czajnika, z biegiem czasu jej temperatura ostygnie. Nikt nie lubi pić zimnej kawy. Chyba, że jest to kawa mrożona. Dlatego nowoczesne kawiarki elektryczne posiadają funkcję automatycznego dogrzewania naparu. Dzięki temu, możemy cieszyć się nim nawet długo po jej przygotowaniu. Podobną funkcję oferują tradycyjne ekspresy, z tą jednak różnicą, że są one o wiele droższe.
Jak działa ta funkcja od strony technicznej? Nasza kawiarka jest wyposażona w specjalny czujnik, który po otrzymaniu określonej dawki ciepła, otwiera obwód zasilania kawiarki. Gdy temperatura naparu spadnie o kilka stopni, zmianę tą „odnotuje” również czujnik. Na wskutek obniżenia temperatury, zamknie się obwód zasilania a kawiarka z powrotem zagrzeje kawę do określonej temperatury.
Automatyczne wyłączanie
Tradycyjna kawiarka nie miała możliwości wyłączania się po podgrzaniu do określonej, granicznej temperatury. Skutkowało to wygotowaniem się całej wody a następnie – zniszczeniem urządzenia. I choć w wielu przypadkach urządzenie to sygnalizowało zagotowanie się wody, to jednak stosunkowo często dochodziło do tego rodzaju zniszczeń a nawet – do pożarów. Dlatego właśnie kawiarka elektryczna jest o wiele bezpieczniejsza.
Kawiarka elektryczna funkcjonuje zupełnie inaczej. Dzięki temu, że jest ona zasilana bezpośrednio z gniazdka 230 V, można było zaopatrzyć ją w funkcję automatycznego wyłączania. W ten sposób chronimy zarówno samą kawiarkę, jak i przygotowany w niej napar, przed uszkodzeniem a nawet zniszczeniem. Dzięki specjalnym układom elektronicznym i elektrycznym, możliwe jest nie tylko automatyczne wyłączenie urządzenia, ale też – podtrzymanie danej temperatury, co zresztą zostało dokładniej opisane powyżej.
Artykuł powstał we współpracy z Cookstore