Funkcjonalne garnki do indukcji – co musimy o nich wiedzieć?

611

Podczas remontu kuchni coraz więcej osób decyduje się na wybór nowoczesnych kuchenek indukcyjnych. Aby móc z nich wygodnie korzystać konieczne są garnki do indukcji – różnią się one od klasycznych garnków przede wszystkim budową dna. Jakie garnki do indukcji wybrać, aby codzienne gotowanie nie sprawiało problemów i dawało wiele satysfakcji z odkrywania nowych smaków?

Stalowe garnki do indukcji

Współcześnie garnki do indukcji tworzone są z różnorodnych materiałów – do najpopularniejszych zalicza się stal nierdzewną 18/10, jak również teflon czy ceramikę. W sklepach najlepszych producentów, takich jak gerlach.pl, przeczytamy o dokładnej specyfikacji takich garnków. Garnki stalowe to najchętniej wybierana propozycja – stal nierdzewna 18/10 jest często wykorzystywana w kuchniach, odznacza się wysoką odpornością na ścieranie i uszkodzenia, jest zabezpieczona przed korozją. Garnki do indukcji tego typu bez obaw możemy czyścić w klasycznych zmywarkach. Dno garnków do indukcji wykonane jest z kilku warstw – powszechne jest stosowanie dysków aluminiowych umieszczanych wewnątrz garnków. Dzięki nim możliwe jest równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz garnka, co przekłada się na znacznie szybszy proces gotowania, jak i na oszczędność energii. Garnki do indukcji uzupełniane są o przydatne elementy, takie jak cedzaki, lejki czy miarki wewnętrzne.

Bezpieczeństwo użytkowania garnków do indukcji

Projektanci garnków dbają o to, aby oferowane produkty zachwycały wyglądem, ale też gwarantowały bezpieczne użytkowanie. Garnki do indukcji posiadają profilowane rączki lub uchwyty, nierzadko tworzone z materiałów antypoślizgowych. Codzienne użytkowanie takich elementów podniesie komfort gotowania. Na uwagę zasługują również pokrywki tworzone ze szkła hartowanego.

 

 

·